preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kostrena

 > Nastava  > Projekti
Tragom jednoga pisma

TRAGOM JEDNOGA PISMA

OŠ Kostrena pokrenula je projekt pod nazivom «Tragom jednoga pisma» kojim je istražila uloga i povezanost učenika OŠ Kostrena s pripadnicima 111. brigade Hrvatske vojske u vrijeme Domovinskoga rata, preciznije tijekom 1991./92. godine. Cilj projekta je realizacija susreta nekadašnjih učenika i hrvatskih vojnika, promicanje nacionalne povijesti, geografije, humanosti i domoljublja.

Ideja se temelji na pismu koje su hrvatski vojnici poslali učenicima OŠ Kostrena kao zahvalu za poklon-paket koji je škola poslala na ratište. Naime, učenici 5.b razreda 1991/1992.godine s razrednicom marijom Rasol svoj su paket osmislili kao tombolu u kojoj je svaki broj dobitni. U rukom pisanome pismu zahvale vojnici ističu kako su se obradovali neobičnom paketu te se potpisuju tek nadimcima. Nakon što je pismo dugi niz godina brižljivo čuvano, sada je postalo temelj istraživanja s ciljem da se Domovinski rat otkriva  kao poprište humanih i plemenitih namjera. Ideju projekta inicirala je i nadgledala prof. Rasol, a projekt su realizirali članovi Novinarske skupine.

Grupa novinara šestih razreda u nekoliko je navrata posjetila OŠ Pećine i pronašla dnevnike učenika V.b razreda koji je 1991/92. poslao poklon-paket na ratište. Iako s dosta poteškoća, učenici su stupili u kontakt s mnogim nekadašnjim učenicima V.b razreda te ih upoznali s projektom. Grupa novinara sedmoga razreda istražila je koliko je i kako Kostrena sudjelovala u Domovinskom ratu. Ostvareni su kontakti s kostrenskim ogrankom Udruge hrvatskih dragovoljaca. U rad ove grupe uključili su se i mladi povjesničari i geografi, a kao potvrda suradnje s Udrugom, održan je istraživački izlet u Liku, na važna strateška mjesta tijekom Domovinskoga rata. Grupa novinarki osmoga razreda imala je zadatak pronaći potpisnike Pisma i taj je zadatak uspješno obavila. Pronađeni su svi potpisnici, sa svima su realizirani razgovori i dogovorena daljnja suradnja. Pritom su svi potpisnici podržali te iskazali zadovoljstvo ovim projektom i s radošću očekuju predstavljanje rezultata. Realizirana je suradnja s Rajkom Samuelijem Wagnerom, članom Hrvatskoga časničkoga zbora koji pokušava napraviti dokumentarni film o istraživanju, a rad na projektu u ovoj je godini zaključen izradom i postavljanjem plakata te predstavljanjem plakata učenicima, profesorima, roditeljima i drugim suradnicima.

Osim učitelja, učenika OŠ Kostrena i njihovih roditelja, u projekt «Tragom jednoga pisma» uključili su se i Općina Kostrena te Primorsko-goranska županija koje su materijalno poduprle projekt, te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje je projekt preporučilo i ocjenilo zanimljivim i vrijednim istraživanja. Kao voditeljica Novinarske grupe, zadovoljna sam što je vrijednost ovoga projekta prepoznata i prihvaćena, zadovoljna sam radom svojih novinara i pozitivnim odazivom sa svih strana.

Zadovoljstvo radom na ovome projektu širilo se iz dana u dan, osim samih mladih novinara, koji su jednoglasni u evaluaciji rada na ovomu projektu, naime slažu se da su mnogo naučili, da su bogatiji za neizmjerno iskustvo te da na Domovinski rat gledaju sa posve nove pozicije; svi kontaktirani hrvatski vojnici i udruge podržali su i iskazali zadovoljstvo projektom te s radošću očekuju predstavljanje rezultata. Svi se slažu da je ovakav projekt hvalevrijedan te da bi trebalo biti više ovakvih inicijativa kojima bi se slavilo dostojanstvo Domovinskoga rata.

U prosincu 2008. godine planirana je prezentacija rada čime bi se istraživanje projekta „Tragom jednoga pisma“ privelo kraju. Svi zainteresirani za ovaj projekt slobodno se mogu javiti Novinarskoj skupini u OŠ Kostrena, a ostale pozivamo da nam  se pridruže pri prezentaciji istraživanja.

Novinari: Ivana Barić, Ana Božinović,  Mia Lukaček, Tino Margan, Marcela Pandl, Valentina Perović, Ema Rizoniko, Martina Ružić, Patricia Maria Šimić, Matea Tićak i voditeljica Ina Randić Đorđević.

               

 

 

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Lista linkova je prazna
Korisni linkovi
Anketa
Označi marendu koju smatraš najboljom, odnosno koja je i ukusna i zdrava.


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Kostrena / Žuknica 1, HR-51221 Kostrena / os-kostrena.skole.hr / ured@os-kostrena.skole.hr
preskoči na navigaciju