preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kostrena

 > Naslovnica
Vijesti

Predstavljanje školskog projekta BEZ BUSOLI

Autor: Administrator , 26. 5. 2021.

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji 25. svibnja održano je javno predstavljanje školskog projekta “Bez busoli” koji se provodio tijekom čitave nastavne godine. S ciljem razvijanja ljubavi prema moru, pomorstvu i pomoračkoj tradiciji, projekt je obuhvatio sve učenike OŠ Kostrena, a dobru je ideju prepoznala i podržala Općina Kostrena.

Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru
Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru

U sklopu programa Dnevnog boravka Osnovna škola Kostrena predstavila je školski godišnji projekt “Bez busoli”.

Ideja doputovala s Cipra

Kada je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena Vesna Valenčić predložila suradnju vezanu uz aktualiziranje pomorstva, u OŠ Kostrena nije bilo mjesta nedoumicama: uz podršku ravnateljice Adriane Glavan započeo je novi školski projekt koji će se razvijati, proširivati, usmjeravati i biti dijelom školskog kurikuluma.

Kapetan Berislav Vranić predstavio je ciparsku ideju

Ideja je potekla s Cipra, a do Kostrene ju je doveo kapetan Berislav Vranić. Aktivnost ”Posvoji brod”  2006. godine inicirala je Ciparska pomorska komora u cilju povezivanja osnovnih škola i pomoraca na brodovima kako bi se djeci osnovnoškolskog uzrasta omogućilo učenje na temelju stvarnih životnih iskustava. – More i pomorstvo mogu se zavoljeti boravkom na moru, putovanjima i istraživanjima. – rekao je B. Vranić te zaključio kako su bogate projektne aktivnosti u školi putokaz ka sigurnom stvaranju čvrstih veza Kostrene i mora u budućnosti.

Školski projekt imenovan je prema naslovnoj pjesmi Katje Šepić, nagrađivane kostrenske pjesnikinje i dugogodišnje profesorice hrvatskoga jezika u Pomorskoj školi u Bakru. “Bez busoli” znači da se uz kompas sigurno ide ka cilju, a bez kompasa, usputno, razvijaju se vještine, postignuća i kompetencije sudionika u projektu.

Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru
Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru

Kako su učenici posvojili brodove

Voditeljica školskog projekta “Bez busoli” Ina Randić Đorđević prikazala je presjek aktivnosti koje su obuhvatile sve učenike. Glavna aktivnost nazvana je “Posvoji brod” i učenici su u svojim razredima pratili kretanje posvojenog broda, na karti označavali rutu, proučavali koordinate, istraživali obilježja flore i faune te kulturne znamenitosti. Komunicirali su s pomorcima, slali i proučavali videozapise, izrađivali prezentacije i bili pravi mali kapetani svojeg posvojenog broda.

U Narodnoj čitaonici svoja su istraživanja predstavili učenici Ante Štiglić (3. b), Sven Tomljenović, Anika Ribarić, Julija Kovačić, Barbara Bistrović (2. b) i Tena Pavletić (3. a). Svojim su uvježbanim, ali prirodnim nastupom osvojili simpatije publike koja je i sama mogla uživati u vulkanskoj lavi, porukama ohrabrenja, prezentiranim brodovima i digitalnim materijalima.

Ante
Tena
Sven
Anika, Barbara i Julija

Pomorac Hrvoje Brusić tijekom cijele je godine razmjenjivao koordinate, videozapise, fotografije i pisma s 1. b razredom pa se i u Čitaonici putem prezentacije mogao osjetiti dašak mora, miris soli i dalekih krajeva. Ravnateljica Adriana Glavan zaključila je kako je ponosna na rezultate rada u projektu i podršku zajednice te istaknula da su projektom obuhvaćeni svi učenici i učitelji pa je neupitno da pomorstvo u Kostreni ima osiguranu budućnost.

Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru
Dnevni boravak: “Bez busoli” ujedinio učenike u ljubavi prema moru

Uz prigodan poklon svim gostima: papirnatu barčicu s lijepom porukom, Osnovna škola Kostrena najavila je i nastavak projekta u sljedećoj godini i to u, nadamo se, boljim epidemiološkim uvjetima koji će omogućiti još veću suradnju sa zajednicom, mještanima, udrugama i ustanovama.
Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Anketa
Označi marendu koju smatraš najboljom, odnosno koja je i ukusna i zdrava.


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Kostrena / Žuknica 1, HR-51221 Kostrena / os-kostrena.skole.hr / ured@os-kostrena.skole.hr
preskoči na navigaciju